صنعت بسته بندی نرم، بازار بزرگی است که طیف وسیعی از بخش ها و محصولات را در خود جای داده است. کارکرد اصلی مواد بسته بندی، حفاظت از محصول در برابر آسیب دیدگیهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی است. تغییر مداوم سبک زندگی مردم، تولیدکنندگان مستربچ و فیلم را وادار به نوآوری و توسعه ی مفاهیم جدید کرده است. در اینجا بسته بندی مواد غذایی نقش مهمی بازی می کند و در هیبت یک بخش پرتقاضا ظاهر می شود که اغلب تشنه ی ویژگی های استثنایی است. بسته بندی نرم از طریق فرایندهای دمشی، قالب ریزی (کست) یا جهت دهی تولید میشود. برای تأمین همه ی نیازهای مشتری، اغلب مواد اولیه ی بسته بندی توسط تورق، اندودکاری اکستروژنی و امثالهم به یک محصول نهایی تبدیل می شوند. بسته بندی نرم به یکی از عناصر کلیدی در تمایز ظاهری محصول بدل گشته است. تنوع بالای مواد بسته بندی در کنار روشهای چاپ، امکان خلق محصولاتی منحصر به فرد را فراهم آورده است. در کربی پلیمر برای تولید بسته بندی نرم از مستربچ های زیر استفاده می شود.
- مستربچ های افزودنی کربی سری ®CA
- مستربچ های رنگی کربی سری ®CROCO
- کامپاندهای مهندسی کربی سری ®POWER
- مستربچ های سفید کربی سری ®CORE WHITE
- مستربچ های مشکی کربی سری ®CORE BLACK
بسته بندی نرم چیست؟
برخی از محصولات انعطاف پذیری لازم برای خم شدن به هر جهتی را دارند که لازم است برای بسته بندی آن ها از بسته بندی های نرم استفاده کرد. در صنایع مختلف از جمله صنایع دارویی و محصولات آرایشی و بهداشتی از بسته بندی نرم استفاده می شود. برای تولید بسته بندی های نرم از مواد پلیمری، فویل، فیلم های چند لایه و کاغذ تولید می شوند. از انواع بسته بندی نرم می توان به پاکت و کیسه های چند لایه، بسته بندی وکیوم، پوشش های حرارتی، فیلم های کششی و .. اشاره کرد. برای درک بهتر این مطلب در ادامه کاربرد هر یک از آن ها را برای شما آورده ایم.
بستهبندی وکیوم و خلاء: برای افزایش طول عمر و حفظ تازگی محصولات
پاکتها و کیسههای چندلایه: برای محصولاتی مانند چیپس، آجیل، قهوه و مواد غذایی خشک
پوششهای حرارتی (Shrink Films): به منظور محافظت از محصولات حساس در برابر گرد و غبار و رطوبت
فیلمهای کششی (Stretch Films): بیشتر برای بستهبندی و محافظت از کالاهای بزرگ و حجیم استفاده میشود.
مواد سازنده بسته بندی نرم
برای تولید بسته بندی نرم از مواد با قابلیت انعطاف پذیری استفاده می شود. بیشترین کاربرد این نوع بسته بندی در صنایع مواد غذایی، دارویی، بهداشتی و .. مشاهده شده است. اصلی ترین مواد تشکیل دهنده آن شامل : پلی اتیلن، پلی پروپلین، پلی کلراید، پلی اتیلن ترفتالات، فویل آلومینیوم، نایلون می شوند.
پلیاتیلن (PE): این ماده به دلیل سبکی، مقاومت در برابر رطوبت و قیمت مناسب، در ساخت بستهبندیهای نرم بهخصوص در صنایع غذایی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد.
پلیپروپیلن (PP): این ماده نیز به دلیل خواص مکانیکی مناسب، استحکام و مقاوم بودن در برابر مواد شیمیایی، در بستهبندیهای انعطافپذیر استفاده میشود.
پلیوینیل کلراید (PVC): PVC برای بستهبندیهایی که به مقاومت در برابر رطوبت و محافظت بالا نیاز دارند، مناسب است و بیشتر در بستهبندی محصولات دارویی کاربرد دارد.
پلیاتیلن ترفتالات (PET): این ماده شفافیت بالایی دارد و معمولاً برای بستهبندی محصولات غذایی که نیاز به شفافیت دارند استفاده میشود.
فویل آلومینیوم: فویل آلومینیوم معمولاً بهصورت لایهای همراه با سایر پلیمرها مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان یک مانع برای هوا، نور و رطوبت، در بستهبندی محصولات حساس کاربرد دارد.
نایلون (پلیآمید): به دلیل مقاومت بالا در برابر پارگی و سوراخ شدن، نایلون برای بستهبندیهای نرم که نیاز به استحکام بیشتری دارند، مانند بستهبندی گوشت، کاربرد دارد.
ترکیبات چند لایه (لامینیتها): بسیاری از بستهبندیهای نرم از لایههای مختلفی تشکیل شدهاند که هرکدام از این لایهها بهمنظور ایجاد خواص خاصی مثل استحکام، ممانعت از نفوذ، و شفافیت به بستهبندی اضافه میشود. برای مثال، ترکیبی از پلیاتیلن و فویل آلومینیوم در بستهبندیهای چندلایه به کار میرود.
کاربرد بسته بندی نرم در صنایع مختلف
خاصیت انعطاف پذیری بسته بندی نرم باعث شده تا در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی، صنایع دارویی و پزشکی، صنایع شیمیایی و کشاورزی، صنعت پوشاک و .. از آن استفاده شود. یکی از کاربرد های این بسته بندی در صنایع غذایی به دلیل ساختار مواد غذایی است که نیازمند بسته بندی ها انعطاف پذیر هستند. از بسته بندی های نرم که به طور مداوم در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند می توان به بسته بندی تنقلات، بسته بندی محصولات گوشتی و دریایی، مواد غذایی آماده، لبنیات همچنین مواد خشک و غلات نیز اشاره کرد. بنابراین بیشتر مواد غذایی از جمله:چیپس، پفک، آجیل، شکلات، گوشت های فرآوری شده، ماهی های منجمد، سوپ آماده، غذاهایی نیمه آماده، ماست، پنیر، شیر، برنج، ماکارونی، ادویه و .. با استفاده از این محصول آماده می شوند. به دلیل خواص بهداشتی و دارویی از این محصول در این صنعت برای بسته بندی قرص، دارو های پودری، سرم و مایعات دارویی، دستمال مرطوب، شوینده های بهداشتی و .. استفاده می شود. برای آشنایی با سایر محصولات بسته بندی نرم در صنایع مختلف به لیست زیر توجه کنید.
صنایع الکترونیکی: کیسه های آنتی استاتیک برای محصولات حساس
صنایع نوشیدنی: بسته بندی نوشیدنی کیسه ای مانند: قهوه فوری، آبمیوه
صنایع آرایشی و مراقبتی: بسته بندی کرم، لوسیون، ژل، ماسک صورت یکبار مصرف، شامپو، نرم کننده و..
صنایع شیمیایی و کشاورزی: کود های مایع و جامد در بسته های مقاوم، بسته بندی آفت کش و مواد شیمیایی، بسته های کوچک برای نمونه برداری