طبقهبندی مواد از لحاظ رئولوژی (Rheology) به مطالعه رفتار جریان و تغییر شکل مواد تحت تاثیر نیروهای اعمالشده میپردازد. این طبقهبندی بر اساس ویژگیهای جریان و تغییر شکل مواد در پاسخ به نیروها و تغییرات زمانی انجام میشود در ادامه به طور دقیق تر درباره طبقه بندی مواد از لحاظ رئولوژی صحبت خواهیم گرد با ما همراه باشید.
مختصری درباره رئولوژی
رئولوژی به عنوان یک علم میانرشتهای، با تحلیل رفتار مکانیکی مواد در شرایط مختلف، نقش مهمی در بهبود فرآیندهای تولید و کاربردی مختلف ایفا میکند. با فهم عمیقتر این علم، مهندسان و دانشمندان میتوانند مواد و محصولات جدیدی با خواص مطلوبتر و کارایی بالاتر طراحی کنند.طبقهبندی مواد از لحاظ رئولوژی (Rheology) به مطالعه رفتار جریان و تغییر شکل مواد تحت تاثیر نیروهای اعمالشده میپردازد. این طبقهبندی بر اساس ویژگیهای جریان و تغییر شکل مواد در پاسخ به نیروها و تغییرات زمانی انجام میشود در ادامه به طور دقیق تر درباره طبقه بندی مواد از لحاظ رئولوژی صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.
معرفی دسته بندی مواد از لحاظ رئولوژی
رئولوژی به مهندسان و دانشمندان کمک میکند تا مواد را بهینهسازی کرده و فرآیندهای تولید و استفاده از آنها را بهبود بخشند. به طور کلی سه دسته بندی اصلی مواد از لحاظ رئولوژی وجود دارد که در این بخش قصد داریم درباره آن ها صحبت کنیم.
مواد ویسکوز: موادی که با تنش دچار تغییر شکل می شوند و در حالتی که تنش از روی آن ها برداشته شود به حالت اولیه خود باز نخواهند گشت. بنابراین مواد ویسکوز به نوعی کل انرژی وارد شده بر مواد را هدر می دهند. مواد ویسکوز دارای دو دسته بندی نیوتنی و غیر نیوتنی هستند.
سیالات نیوتنی :سیالاتی که ویسکوزیتهی ثابت دارند و با نرخ کرنش تغییر نمیکند. تنش برشی به صورت خطی با نرخ کرنش تغییر میکند. از نمونه سیالات نیوتنی می توان به آب، هوا، روغن های معدنی نیز اشاره کرد.
سیالات غیرنیوتنی : سیالاتی که ویسکوزیتهی آن ها با نرخ کرنش تغییر میکند.
جامدات ویسکوالاستیک:موادی که هم رفتار ویسکوز و هم رفتار الاستیک از خود نشان میدهند. تغییر شکل آن ها تحت بارگذاری و باربرداری به صورت همزمان شامل اجزای الاستیک و ویسکوز است. پلیمرها، لاستیکها، بعضی از انواع ژلها جز ویسوالاستیک به حساب می آیند.