در صنعت پلاستیک مستربچ و کامپاند جز ترکیبات افزودنی به حساب می آیند. یکی از کاربرد های اصلی مستربچ و کامپاند بهبود ویژگی محصولات پلیمری نیز می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت مستربچ و کامپاند در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
مستربچ چیست و معرفی انواع آن ها
مستربچ یکی از محصولات پر کاربرد در صنعت پلاستیک به حساب می آید. مستربچ از سه جز اصلی پلیمر اصلی، عامل سازگار کننده و افزودنی ها تشکیل شده است. برای حل مشکلات محصولات پلیمری در صنعت پلاستیک از مستربچ استفاده می شود. یکی از مهم ترین مسائل درباره مستربچ مخلوط شدن آن با مواد پلیمری است که این مرحله باید با دقت بسیاری انجام شود. از مزایای استفاده از مستربچ می توان به سهولت مخلوط کردن مواد و ایجاد یک ترکیب اقتصادی اشاره کرد.
کاربرد های مختلف مستربچ
با توجه به ویژگی های منحصر به فرد مستربچ می توان گفت از مستربچ برای تولید محصولات متنوع در صنایع مختلف استفاده می شود. از کاربرد های مستربچ می توان به تولید نخ پلی استر و نایلون، تولید تجهیزات پزشکی پلاستیکی، تولید الیاف، تولید لوازم خانگی پلاستیکی، تولید بسته بندی غذا و دارو، افزایش کیفیت و جلا به محصولات، تولید پلاستیک ها بازیافتی، جلوگیری از زرد و کدر شدن محصولات پلاستیکی، کاهش امکان رشد و تکثیر باکتری و قارچ، کاهش جذب گرد و غبار روی محصولات و .. اشاره کرد.
مختصری درباره کامپاند و ویژگی های آن
اهمیت کامپاند نیز همانند مستربچ در صنعت پلاستیک بسیار بالا است. از تفاوت های مستربچ و کامپاند می توان به عدم نیاز مخلوط شدن کامپاند با مواد اولیه اشاره کرد. کامپاند نیز از ترکیب چند پایه مواد پلیمری به همراه افزودنی ها به وجود می آید. سپس بعد از تبدیل شدن به دانه های ریز به بازار عرضه می شود.
آشنایی با کاربرد های کامپاند
یکی از مواد پر کاربرد در صنایع مختلف کامپاند به حساب می آید که به افزایش مقاومت محصولات پلیمری کمک بسیاری می کند. امروزه استفاده از کامپاند پلی اتیلن در صنعت ساخت لوله رواج بسیاری پیدا کرده است. به کارگیری کامپاند در روند تولید لوله باعث افزایش مقاومت لوله در برابر نور خورشید شده است. از دیگر مزایای استفاده از کامپاند برای تولید لوله های آبرسانی می توان به شکل پذیری عالی مواد و رقابت با بازار های داخلی و خارجی اشاره کرد.
بررسی تفاوت کاربرد های مختلف کامپاند و مستربچ
مهمترین تفاوت در بین کامپاند و مستربچ برای زمانی است که قصد استفاده از این دو محصول را داریم. زمانی که قصد تولید محصولاتی را توسط مستربچ و کامپاند داشته باشید متوجه خواهید شد که روند تولید با استفاده از کامپاند به نسبت مستربچ بسیار ساده تر خواهد بود. چرا که برای تولید محصولات پلیمری با استفاده از مستربچ نیاز است که ابتدا مواد پلیمری با استفاده از یک فرمول خاص ترکیب و آماده شوند سپس برای تزریق به دستگاه تزریق انتقال پیدا کنند. در صورتی که برای تولید محصولات پلیمری با استفاده از کامپاند نیاز به هیچ یک از این مراحل ندارد. کاربرد اصلی مستربچ رنگ دهی به مواد پلیمری و بهبود ظاهری محصولات پلاستیکی می باشد. اما با استفاده از کامپاند می توان خاصیت های فیزیکی یک محصول را افزایش داد.