پلی پروپلین یکی از پر کاربرد ترین پلیمر های ترموپلاستیک است که از طریق پلیمریزایسیون تولید می شود. از جمله محصولاتی که با استفاده از پلی پروپلین تولید می شوند می توان به فیلم های بسته بندی، پارچه های بدون بافت، محصولات پزشکی، قطعات خودرو و .. اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کاربرد و مراحل بازیافت پلی پروپلین در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
کاربرد پلی پروپلین در صنایع پلاستیک
از پلی پروپلین در صنایع مختلفی از جمله: صنعت بسته بندی، نساجی و پوشاک، خودرو سازی، پزشکی، ساختمانی استفاده می شود. مقاومت شیمیایی و سبک بودن پلی پروپلین آن را بسیار مناسب برای فرم پذیری مواد پلیمری در صنعت بسته بندی می کند. در صنایع بسته بندی با استفاده از پلی پروپلین ظروف نگهداری مواد غذایی، فیلم های بسته بندی، سرنگ، بسته های دارویی و کیسه های بزرگ را تولید می کنند.
صنعت نساجی و پوشاک: در صنایع نساجی و پوشاک از پلی پروپلین در تولید الیاف فرش و موکت، پارچه های بی بافت، کیسه های بافته، پارچه های ورزشی و .. برای تولید ماسک، دستمال مرطوب، پارچه های صنعتی، گونی، کیسه های بزرگ، لباس های ورزشی و .. اشاره کرد. از مزایای استفاده از پلی پروپلین در صنایع نساجی می توان به کاهش وزن، خشک شدن سریع، مقاومت بالا در برابر قارچ و کپک اشاره کرد.
صنعت بسته بندی: از ویژگی های منحصر به فرد پلی پروپلین می توان به مقاومت شیمیایی بالا، سبک بودن، قابلیت فرم پذیری و .. اشاره کرد. در صنعت بسته بندی با استفاده از این پلیمر به ساخت ظروف نگهداری مواد غذایی، فیلم های بسته بندی، بسته های دارویی و کیسه مناسب کود و محصولات شیمیایی اشاره کرد.
صنعت خودروسازی: وزن سبک و مقاومت بالای پلیمر در برابر ضربه سبب شده از آن برای تولید قطعات خودرویی استفاده شود. از کاربرد های پلی پروپلین در صنعت خودروسازی می توان به تولید قطعات داخلی خودرو مانند: داشبورد، پنل، پوشش های داخلی و.. اشاره کرد.
قطعات خارجی: سپرها، گلگیرها و برخی قسمتهای بدنه
قطعات موتوری: برخی پوششهای موتور و قطعات پلاستیکی کوچک
سیستمهای گرمایشی و سرمایشی: کانالها و هواکشها به دلیل مقاومت حرارتی
بهبود ویژگی های پلی پروپیلن
در تولید محصولات پلیمری با استفاده از پلی پروپیلن در جهت بهبود خواص از انواع مستربچ ها استفاده می شود. گاهی اوقات ممکن است در فرایند تولید محصولات کیفیت رنگی لازم را نداشته باشند که در این صورت برای بهبود کیفیت رنگ از مستربچ رنگی استفاده می شود. بسیاری از محصولات پلیمری ممکن است برا ی مدت زمان طولانی در برابر نور خورشید قرار بگیرند که این مسئله تاثیر مستقیمی بر روی تغییر رنگ و کاهش کیفیت محصول می گذارد. بنابراین برای جلوگیری از بروز رنگ پریدگی و کاهش طول عمر محصول از مستربچ آنتی UV در ترکیب پلی پروپیلن استفاده می شود. از دیگر ویژگی های استفاده از مستربچ در تولید محصولات پلاستیکی می توان به افزایش خواص مکانیکی، آنتی باکتریال، بهبود استحکام و ضربه پذیری اشاره کرد. بسیاری از تولید کنندگان در صنایع پلاستیک علاقه مند به استفاده از مستربچ به دلیل سهولت استفاده و ترکیب آن با مواد پلیمری مانند پلی پروپیلن هستند. البته باید بدانید که در ترکیب پلیمر با مستربچ توجه به سازگاری آن ها بسیار اهمیت دارد. چرا که در صورت نازسازگاری مستربچ با مواد پلیمری احتمال ایجاد چسبندگی مواد افزایش پیدا می کند. میزان استفاده از مسربچ نیز می تواند تاثیر بسیاری در فرایند تولید محصولات پلیمری داشته باشد. در صورتی که از حجم زیادی مستربچ افزودنی برای ترکیب با مواد پلیمری استفاده کنید با تغییر خواص مکانیکی رو به رو خواهید شد.
مراحل بازیافت پلی پروپلین
برای بازیافت پلی پروپلین از چند مرحله مختلف شامل: جمع آوری محصولات پلیمری، تفکیک بر اساس نوع پلیمر، شستشو، خردایش، ذوب و اکستروژن، پالایش و خالص سازی، شکل دهی، کنترل کیفیت و بسته بندی و توزیع می شود. در مرحله جمع آوری مواد پلاستیکی از منابع مختلفی مانند : بطری ها، ظروف یکبار مصرف، قطعات صنعتی و .. استفاده می شود. در تفکیک ضایعات به نوع پلیمر، رنگ و کیفیت توجه ویژه ای می شود. به دلیل وجود آلودگی ها در سطح ظروف پلاستیکی مانند: چسب، چربی و برچسب درجهت بازیافت پلی پروپلین از مرحله شستشو محصولات پلیمری استفاده می شود. همچنین در صورت وجود مواد آلی از مواد شیمیایی استفاده می شود. پس از شستشو پلاستیک ها و تمیز شدن آن ها از مرحله خردایش برای کوچک تر کردن محصولات پلیمری استفاده می شود.
ذوب و اکستروژن: پس از مرحله خردایش نوبت به مرحله ذوب و اکستروژن برای بازیافت پلی پروپلین می رسد. برای این منظور مواد خرد و کوچک شده را به درون دستگاه اکسترودر اضافه کرده و برای مراحل ذوب می فرستند.
پالایش (خالص سازی): پس از مرحله ذوب نوبت به جدا سازی و پالالیش مواد در جهت خالص سازی می رسد. برای این منظور از تکنیک هایی مانند: فیلتراسیون مذاب استفاده می شود. پس از حذف نا خالصی ها از مواد نوبت به شکل دهی مجدد گرانول های بازیافتی می رسد. پس از تولید محصولات با استفاده از مواد بازیافتی، چک کردن محصولات از نظر کیفیت، میزان ضربه پذیری، پایداری حرارتی و .. بسیار اهمیت دارد. محصولاتی که مقاومت لازم در مرحله کنترل کیفیت را داشته اند به مرحله بسته بندی و توزیع برای استفاده و فروش خواهند رسید.
دلایل مقرون به صرفه بودن بازیافت پلی پروپلین
یکی از دلایل بازیافت محصولات پلیمری با پلی پروپلین مقرون به صرفه بودن این روش برای تولید محصولات پلیمری است. البته به طور کلی بازیافت مواد پلیمری به دلیل آزاد شدن گاز محبوس در مواد و میزان آلودگی هزینه های بالایی را به همراه دارد. اما امروزه با استفاده از روش بازیافت مکانیکی میزان بازدهی بالا رفته و هزینه ها به طور چشمگیری کاهش پیدا کرده است. از مهم ترین ویژگی های استفاده از روش بازیافت مکانیکی پلیمر پلی پروبلین می توان به کاهش حجم آلودگی ناشی از گاز در پروسه بازیافت و بسیاری موارد دیگر که در ادامه لیستی از آن ها را برای شما آورده ایم اشاره کرد.
مزایای بازیافت مکانیکی پلی پروپلین:
- کاهش حجم انتشاری گاز های گلخانه ای
- کاهش حجم آلودگی ناشی از گاز در پروسه بازیافت
- جلوگیری از تجمع زبالههای پلاستیکی در محیطزیست
- مدیریت بهتر پسماندهای پلاستیکی در جوامع شهری